Nacsinák Gergely András: A tigris tíz szeme – A szír kereszténység szent helyei

,

A kötet a szír kereszténység kevéssé ismert világába kalauzolja el az olvasót: egy olyan, eltűnőfélben lévô hagyományba nyújt bepillantást, mely az első évszázadokban nagy hatással volt az egész keresztény világra. A könyv nem száraz történeti munka, hanem útleírás: egy Tur Abdinba, a “Kelet Szent Hegyére” tett utazás állomásain keresztül villantja fel a közel-keleti történelem és lelkiség egyes korszakait.

Egy kőhíd ível át a folyón; ugyanabból az ólmos bazaltból épült, mint Amida falai, és ugyanolyan makacsul kitart; tíz íve tíz nekirugaszkodással
szökken a túlsó partra.

Akárhány könyvet fellapoztam, s ahány leírást csak átböngésztem, a híd koráról és építtetőiről, mindegyik mást és mást állított: az egyik, hogy római, a másik, hogy marvanida, a harmadik meg, hogy szeldzsuk eredetû; s ennek megfelelôen hol az ötödik, hol a tizenegyedik, hol meg a tizenkettedik századra datálták.

Mindig a korábbi népek által lerakott pilléreket erôsítette meg, hozta rendbe és formálta a maga képére valahány késôbbi nép és nemzedék. Emitt szír, amott bizánci, s aztán török, kurd, s ki tudja, még mi más is: nem egyik vagy másik, hanem mind egyszerre, és mind jelen időben.

A híd tíz szemével éberen figyeli a félkegyelműeket, a szenteket, haramiákat; a világot bekebelezni készülô hadurakat, a földönfutóvá tett menekültek rendezetlen sorait, a koldusbotra jutott családokat, az egymás kezét elengedô nemzedékeket; a rabszolgákat és sejkeket, a kalmárok tikkadt tevéit, a porlepte katonai terepjárókat; öt szeme Amida falait nézi, öt a délen magasodó hegyekre réved.

Odalent a Tigris zúg, serreg, morajlik; sustorgása beleolvad a part menti cserjéken hűsölő kabócák énekébe.”

– Részlet a szerző utószavából

3.400 Ft

Elfogyott

Cikkszám: GKT0405 Kategóriák: ,
Tömeg 450 g
Kiadó

Kairosz kiadó

Shopping Cart
Scroll to Top